Kan Grubuna Göre Beslenme Nasıl Olur?

Kan Grubuna Göre Beslenme Nasıl Olur?

Kan grubuna göre beslenme doktor Peter D`Adamo kan grubunun mide asidi, sindirim enzimleri ve işlevlerinin ilişkili olduğuna inanması sonucu ortaya çıkan bir teoridir. Bu teoriye göre insanların kan grupları vücuda giren her besine karşı farklı tepkiler ortaya çıkmasına neden olabilir. Kan grubuna göre beslenmek ideal kiloya ulaşmak, daha uzun yaşam süresine ulaşmak ve daha sağlıklı bir bedene sahip olmakla ilişkili olabilir. Kişinin kan grubunun baharat, besinler, egzersiz seçimini etkileyebileceğine dair çalışmalar olsa da bu durum kesin olarak kanıtlanmamıştır.

 

Doktorun teorisine göre her bir kan grubu kendine ait bir antijen işaretleyicisine sahip olabilir. Antijen işaretleyicisi vücuda giren yabancı maddelerin tanınmasını sağlayabilir. Bu işaretleyiciler kan grubuna özel olabilir ve belirli gıdalara karşı olumsuz reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar sonucunda birtakım sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Kan gruplarına uygun beslenme ile besinler daha verimli emilebilir, vücuda yeterli gıda alınabilir ve kilo kontrolü sağlanabilir. Ayrıca bu teoriye göre kan gruplarının ilk ortaya çıktığı zamana ait insanların tükettikleri gıdaların tüketilmesi önerilebilir.

Kan Gruplarının Yememesi Gerekenler

Kan grubu diyeti destekçileri her kan grubu için farklı bir beslenme düzeni önermektedir. Bu beslenme düzenlerinde kan gruplarının yememesi gereken gıdalar bulunabilir. 0 kan grubu bireylerin yememesi gereken besinler şunlar olabilir:

●      Süt ve süt ürünleri, yumurta,

●      Yayın, somon, ringa, ahtapot, kabuklu deniz hayvanları, kaz,

●      Baklagiller, mısır, yulaf, irmik, gluten içeren gıdalar,

●      Karnabahar, avokado, brüksel lahanası, pırasa,

●      Portakal, çilek, böğürtlen, kavun, hindistan cevizi,

●      Antep fıstığı, kaju, haşhaş, yer fıstığı.

 

A kan grubu bireylerin diyetlerinde yememesi gereken besinler şunlar olabilir:

●      Kuzu, geyik ve sığır eti, inek sütü,

●      Patates, lahana, patlıcan, biber, domates, mantar,

●      Portakal, çilek, kavun, mango,

●      Tavuk ve hindi harici kümes hayvanları,

●      Mezgit, ringa, yayın, lüfer balığı,

●      Buğday ekmeği, durum buğdayı, çok tahıllı ekmekler, rafine şeker, beyaz un,

●      Zeytinyağı harici yağlar.

 

B kan grubu bireylerin kaçınması gereken besinler şunlar olabilir:

●      Tavuk ve ördek etleri, kabuklu deniz ürünleri,

●      Domates, avokado, mısır, hindistan cevizi, nar,

●      Buğday ürünleri, mercimek, siyah fasulye, peynirler,

●      Baharatlar ve ketçap gibi çeşniler.

 

AB kan grubuna sahip bireylerin kaçınması gereken besinler şunlar olabilir:

●      Dana eti, manda, at, jambon, pastırma, geyik eti,

●      Dondurma, tereyağı, ayran, inek sütü, peynirler,

●      Enginar, siyah zeytin, turşu, turp, kırmızı, sarı ve yeşil biberler,

●      Muz, böğürtlen, avokado, mango, hindistan cevizi, hurma, nar, portakal, ayva, acı kavun,

●      Mısır unu, buğday, teff, sorgum, irmik, karabuğday, kamut,

●      Fındık gibi sert kabuklu yemişler.

Kan Grubuna Göre Beslenme Listesi

Kan gruplarına göre beslenme listesi kanıta dayalı bilgiler içermediğinden tartışmalı bir konudur. Bu listeler birçok besini kısıtladığından bazı uzmanlara göre tavsiye edilmez. Kan grubuna göre beslenme planı fikrinin altında lektin proteini yer alabilir. Kişinin kan grubuyla uyumlu olmadığında lektin proteini kan hücrelerinin kümelenmesine neden olabilir. Sonucunda ise kalp ve böbrek hastalıkları, kanser riski oluşabilir. Bu teoriler için yeterli kanıt bulunmamaktadır. Kan grubuna göre diyet hastalık oluşma riskinin en aza indirilmesinde etkili olabilir.

0 Kan Grubuna Göre Beslenme

0 kan grubuna sahip kişilerde mide asit içeriğinin yüksek olması protein ve yağların daha iyi sindirildiğini düşündürebilir. Yüksek proteinli diyetin yanı sıra mide sorunlarına yardımcı olabilecek takviyeler önerilebilir. Bu nedenle bol miktarda et, balık, makul miktarlarda yumurta, kuruyemiş, meyve ve sebze tüketebilir ancak tahıllar ve baklagillerin sınırlandırılması önerilir. Kilo verme amacıyla deniz ürünleri, kırmızı et, brokoli, ıspanak ve zeytinyağı tüketilebilir. 0 kan grubuna sahip kişilerin süt ve ürünleri, tahıllar, buğday, mısır, barbunya, mercimek, lahana gibi besinler kilo alımına neden olabilir. 0 rh pozitif kan grubu beslenme veya 0 rh negatif kan grubu beslenme düzeninde süt ve ürünleri inflamasyona ve otoimmün reaksiyonlara yol açabilir. Bu kan grubu genellikle astım, saman nezlesi, artrit ve diğer alerjilerin ortaya çıkması açısından risk altında olabilir.

B Kan Grubuna Göre Beslenme

B kan grubuna sahip kişiler daha uyumlu bir sindirim sistemine sahip olabilir. Güçlü bir bağışıklık sistemi sayesinde daha uyumlu bir kan grubu olarak sayılabilir. Ancak lupus, MS ve kronik yorgunluk gibi hastalıklara karşı yatkınlık gösterebilir. B pozitif kan grubu beslenme düzeninde bireyler et, balık ve kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri, baklagiller ve tahıllara yer verebilir. Özellikle zengin yeşil sebzeler, yumurta, az yağlı sütler teşvik edilebilir. Bununla birlikte kuruyemiş ve tohumlardan kaçınılması önerilir. Metabolizmanın olumsuz etkilenmemesi amacıyla domates, mercimek, buğday, mısır, yer fıstığı, susam, karabuğday ve tavuktan kaçınılması gerekebilir. Bu gıdalar vücutta su tutulumuna, yorgunluğa ve kan şekeri düşüklüğüne yol açabilir.

A Kan Grubuna Göre Beslenme Listesi

A kan grubuna sahip kişiler kan grubu teorilerine göre kalp ve damar hastalıklarına, kanser ve diyabete yatkınlık gösterebilir. Bu nedenle vejetaryen diyetlere benzer beslenme önerilir. A kan grubu kişilerde daha hassas bağışıklık sistemi görülebilir. A kan grubuna göre beslenme hayvansal protein kaynakları açısından sınırlıdır. Diyet düzeninde et bulundurulmamalı ancak hayvansal gıdalar sınırlı tüketilmelidir. Sınırlı miktarda hindi ve yumurta tüketilebilir. A kan grubu diyet düzeninde bol meyve ve sebze, baklagiller, kuruyemişler ve tahıllar yer alabilir. Kilo kaybı amacıyla sebzeler, zeytinyağı, ananas, deniz ürünleri ve soya önerilebilir. Süt ve süt ürünleri, mısır, barbunya ve buğday kilo verme uygulamalarında yer almamalıdır.

AB Kan Grubuna Göre Beslenme

AB kan grubu diğer gruplara kıyasla daha karmaşık bir yapıya sahip olabileceğinden diyet ve egzersizler birlikte önerilebilir. Bu kan grubu için kalp ve damar hastalıkları, kanser ve anemi yaygın olarak görülebilir ancak alerji oranları düşük olabilir. AB grubu genel olarak A ve B kan grubu için önerilen besinleri tüketebilir ancak ağırlıklı olarak vejetaryen/ vegan diyet hedeflenebilir. Bu grup mide asidinin düşük olma eğilimine sahiptir. Bu nedenle et alımı sınırlandırılabilir ve bunun yerine tofu gibi proteinler ikame edilebilir. Ayrıca mide asidinin az olması nedeniyle küçük porsiyonlarda ve sık sık beslenme daha iyi sindirim sağlayabilir. AB kan grubuna göre beslenme tüm meyveler ve yeşil sebzeler, deniz ürünleri, tofu, soya, süt ve süt ürünleri, tahılları içerebilir. Kilo kaybı amacıyla yeşil sebzeler, tofu, deniz ürünleri ideal seçimler olabilir ancak tavuk, barbunya, kurutulmuş etler, mısır, karabuğday, alkol ve kafeinden uzak durulması önerilir.

Kan Grubu Diyeti Nedir & Nasıl Yapılır?

Kan grubu diyeti doktor Peter J. D`Adamo tarafından ilk kez “Eat Right 4 Your Type” yani “Kan Grubunuza Göre Beslenme” adlı kitabı ile gündeme gelmiştir. Bu kitap ile popüler hale gelen kan grupları diyeti merak edilen konular arasındadır. Bu diyetlere göre insanların ideal kiloları ve optimal sağlıkları sağlanabilir ve hastalık riskleri ortadan kaldırılabilir. Kan grubu diyetlerinin uygulanma şekli şunları içerebilir:

 

●      0 kan Grubu: Et içeriği zengin yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bir diyet uygulanır. Başlıca buğday olmak üzere tahıllar sınırlandırılır veya kesilir. Et, balık, sebze ve meyveden bol olmakla birlikte süt ve buğdaydan kaçınılmalıdır.

●      A kan grubu: A pozitif kan grubu beslenmede vejetaryen usulü, az yağlı ve yüksek karbonhidratlı bir diyet uygulanır. Hafif egzersizler ile desteklenen diyette kırmızı et bulunmamalıdır. Bol meyve ve sebze, deniz ürünleri ve tofu gibi bitkisel protein kaynakları tüketilir.

●      B kan grubu: Et, süt ve ürünleri, meyve ve sebzeler, tahıllar dâhil olmak üzere zengin bir diyet çeşididir. Diğer grupların aksine süt ve süt ürünleri önerilir. Orta şiddette egzersiz ile desteklenebilir.

●      AB kan grubu: A ve B kan grubu diyetlerinin bir karışımı şeklinde uygulanır. Sık olarak meyve ve sebzeler, tofu, balık ve kuzu eti tercih edilir.

 

Size özel kan grubuna göre beslenme yönlendirmesi için Eczacıbaşı Evital ile ister online ister yüz yüze randevu imkanı ve güvenli ödeme ile alanında uzman diyetisyenlerden siz de şimdi randevu alabilirsiniz.

 

 

Bu içeriğin geliştirilmesinde Eczacıbaşı Evital katkı sağlamıştır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Kaynakça:

https://www.weightlossresources.co.uk/diet/blood_group_diet.htm

https://www.health.harvard.edu/blog/diet-not-working-maybe-its-not-your-type-2017051211678

https://www.balanceintohealth.com/blog/the-blood-type-diet

https://www.verywellfit.com/the-blood-type-diet-89893

https://www.webmd.com/diet/a-z/blood-type-diet

https://nutritionfoundation.org.nz/blood-type-diet/